Gebruiksaanwijzing Wilde Inkt

Gebruiken, bewaren en leuke tips

Tutorial van Sonja Tara
‘goed schudden voor gebruik‘
 

 

Schudden voor gebruik. De plantdelen kunnen wat naar beneden zakken. Na het schudden even laten staan en rustig openen. Zeker de inkten met baking soda zijn erg enthousiast. Die kunnen feestelijk gaan bruisen.

Gaat het pipet bol staan? ( mijn Kastanje Bloesem inkt doet dit…. eigenwijsje ) Heel zachtjes opendraaien, lucht laten ontsnappen en dan pas helemaal los draaien.

Natuurlijk materiaal

Natuurlijke inkt is gemaakt van plantaardige materialen. Puur natuur in een flesje. Deze inkt werkt dan ook volkomen anders dan de inkt uit een fabriek. Als je de inkt voor het eerst gebruikt raad ik je aan om wat testjes te gaan maken om je kleuren palet te onderzoeken.

De inkt ondergaat nog een reactie proces met de zuurtegraad van de ondergrond die je gebruikt, oxidatieproces met zuurstof uit de lucht en de mate van UV licht in je huis, atelier. Wij zijn gewend van reguliere aquarelverf dat de kleuren lichter opdrogen. Natuur inkt werkt anders. In eerste instantie zal de inkt op papier waterig en licht lijken. Als het droog is, zullen de kleuren verdiepen en intens worden. Het droogt dus donkerder op! Heb geduld. Ontdek.

Meekrap op mijn Fabriano aquarel papier droogt prachtig warm oranje op. Op papier van een ander merk, kwaliteit en materiaal zal Meekrap andere toonwaarden oranje geven. Een heerlijk spel van licht, kleurstoffen en materialen dus.

Waarschuwing

Ook al is de inkt 100 % gifvrij, het is absoluut niet geschikt voor consumptie. Blijf zorgvuldig in de buurt van kinderen en dieren.

De inkt is bewerkt met onder andere baking soda, potas, citroenzuur, ijzeroxide en aluin.

Bewaaradvies & Conserveren

Conserveren door jou zelfgemaakte inkt.

Nu je weet welke kleuren je kunt verkrijgen, kies je een paar mooie uit. Neem kleine glazen flesjes, jampotjes om een paar echte inktflesjes van te maken. 
Wederom, zorg voor gesteriliseerde potjes.

Maak zo jouw eigen palet. Giet de inkt in je flesje, voeg je favoriete ‘modifier‘ toe en etiketeer. Om te inkt goed te houden, kun je een paar hele kruidnagels toevoegen. Druppel tijm olie of wintergreen olie doen ook goed! Hoewel ik zelf de olie niet altijd fijn vind werken.

Tot slot wat druppels of vlokken Arabische Gom. Deze puur natuur gom verbetert de flow van je inkt en zorgt ervoor dat de inkt beter ‘bij elkaar’ blijft op je papier. 0p 60 ml inkt 10 druppels AG. Bewaar je inkt droog, koel en donker.

Schimmels: En ja…echt waar….het kan een keer gebeuren dat er een vachtje gaat groeien op je inkt. Nog net geen pootjes… Je kunt de schimmel er gewoon afscheppen. De inkt is verder prima! Kook een nieuw potje uit, voeg nieuwe kruidnagel toe. Geen extra olie meer toevoegen hoor. Dat wordt dat teveel, gaat je inkt op papier beïnvloeden.

Eenmaal op papier zal de inkt niet schimmelen.

Bewaaradvies gekochte inkt en zelfgemaakte inkt.

Gulden Roede inkt met baking soda heeft een sterke en eigenzinnige geur. De reden hiervoor is mij niet duidelijk. De inkt is prima van kwaliteit, gewoon een beetje enthousiast.

Bewaar de inkt donker, koel en droog. De inkt zit in bruine flesjes om UV licht te weren.

Ik heb hele kruidnagel gebruikt als conserveermiddel. De kruidnagel kun je gewoon in het flesje laten zitten. Arabische gom zorgt voor een fijne flow op papier. Bij sommige inkten is ook Tijmolie en Wintergreen olie gebruikt. De inkt is dus prima houdbaar! Alle inkten kunnen na verloop van tijd gaan ruiken naar de kruidnagel die in het flesje zit.

Mocht er onverhoeds toch een vachtje op je inkt groeien ( en oh…dat gaat vast een keer gebeuren..hahaha), deze kun je er gewoon vanaf scheppen. Vervang de kruidnagel door een nieuwe. De kwaliteit van de inkt, kleurwaarden blijven oké. Eenmaal gebruikt op papier zal de inkt niet schimmelen.

Hang je werkstukken niet in direct zonlicht. Je kunt een UV spray gebruiken. Ik gebruik zelf geen UV spray maar een natuurlijk fixatief op caseïne basis van Spectrafix.

Kleurvastheid

Alle verf planten die ik gebruikt heb staan bekend om hun kleurende eigenschappen. Maar zoals alles in de natuur, niets is vast. De natuurlijke ritmes van creëren en verval zijn overal om ons heen. De ene kleur zal maanden mooi blijven en de andere zal veranderen in toonwaarden. De kleuren kunnen iets verzachten, vergrijzen, vervagen of compleet veranderen. Maar het hoeft niet! Ik heb werken hangen die al 2 jaar oud zijn en nog steeds prachtig helder van kleur.

Ik beschouw dit onvoorspelbare als een groot kado van de natuurlijke inkten. Je werkstukken zullen transformeren en nieuwe uiterlijken kunnen krijgen. Je maakt iets en na maanden, jaren zie je het een andere kleur krijgen. Een verdieping in kunstbeleving. Je maakt NU, geniet NU en laat los. Schouw, ontdek. Voel de waarde hiervan.

Hibiscus TOVERBAL: voor diegene die Hibiscus inkt hebben, deze inkt ondergaat de grootste veranderingen. Het start als puur rood en eindigt in grijs-blauw, groen en zelfs prachtige zandkleuren.

Leuke Tips

Tip 1

Maak op goede kwaliteit aquarelpapier, met een dik penseel, een natte vlek met puur water. Niet te dicht bij de randen. Met je druppelaar kun je inkt uit je flesje in deze watervlek laten vallen. Geen penseel. Alleen druppelen. Gebruik een paar kleurtjes en ontdek eens wat het gaat doen met elkaar. Laat resultaat los. Geef je eens over aan het water. Laat het zijn eigen weg maar zoeken. Liggend laten drogen.

Tip 2

Heb je vaatwasser zout? Broxo? Leg eens wat grove zoutkristallen in kleine poeltjes van je inkt op papier. De kristallen zullen uit elkaar vallen en zich door de inkt verspreiden over je werk. Volledig laten opdrogen. Geduld. Het zal lijken of er kristallen – edelsteenjes in je werk zijn gegroeid.

Tip 3

Met wat guargom kun je inkt verdikken. Voeg steeds kleine beetjes toe en wacht echt 10 minuten voor testen. De guar heeft tijd nodig om op te zwellen. Niet dik genoeg …voeg weer wat toe. Met deze verdikte inkt kun je linoprints maken en stempelen. Block printen. Geen guargom? Wat maïzena of rijstmeel tot een mini papje roeren. Werkt ook.

Tip 4

Snijd met een mesje een punt aan een takje uit de tuin. Je eigen tekenpen! Maak met de inkt een Blind Contour van een tuin of kamerplant. Of van je man als hij tv zit te kijken …of van je theekopje …of je telefoon. Simplicity rules. Leer kijken.

Tip 5

Bij de hobbyzaak kun je lege inktpennen kopen met een reservoir. Er zit een kwastje aan. Wordt ook gebruikt met buiten schilderen met aquarelverf. Dit reservoir vul je met natuurlijke inkt, hup met je schetsboek in je rugtas en mee te bos in. Zoek een leuke Sit Spot en maak een Blind Contour van iets heeeeel dichtbij. Plantje, bloemetje, takje, beestje. Observeer. Enjoy.

Meest gelezen
Nieuwe blogs
Sonja Tara

Wilde Inkt maker
Natuurkunstenaar
Duin Fluisteraar
Duurzame Vrouwelijke Ondernemer

#slowartmovement

info@sonja-tara.nl

Winkel

Basisset natuurlijke inkt en DIY pakketten om je eigen inkt te maken.

Instagram