Wilde inkt

De kleuren van moeder natuur!

Artikel van Sonja Tara

Plantaardige kleurstoffen, natuurlijke verfstoffen en mineralen pigmenten.

Wilde Inkt. Poëzie gebotteld.

Koop hier jouw eigen setje Wilde Inkt of beter nog…. leer het zelf maken.

Wilde inkt maken van natuurlijke producten

Mijn naam is Sonja Tara. Ik maak Wilde Inkt. Rondom ons huis hebben wij een heerlijke wilde eetbare tuin. Vol kruiden, groente, fruit, bloemen en verfplanten. Alles puur natuur en zo zuiver als maar kan. Een ecologisch paradijsje voor bijen, hommels, vogels en vlinders. Er scharrelt ook een oude pad, een brutaal egeltje die we Spike noemen en heel af en toe krijgen we hoog bezoek van een Boommarter.

Mijn inheemse verftuin. Mijn grootste geluk. Hier zaai en kweek ik Nederlandse verfplanten. Van deze planten maak ik verf. Met regenwater en op energie van zonnepanelen.

Wist jij dat je ook uit keuken afval kleur kunt halen? Avocado, uienschillen, koffie en thee zitten tjokvol pigmenten. En wat denk je van aquarelverf van Rode Kool!? Ja…echt dit kan!

Natuurlijk verven is duurzaam, 100% natuurlijk, circulair en #zerowaste.

In mijn tuinatelier heb ik alles wat ik nodig heb om te werken met de kleurstoffen en pigmenten van de natuur. Verbonden met de wind, de zee, planten, bloemen en bomen. Vanuit rust en flow. Een zacht ritme dwars door alle seizoenen heen. Een oude ambacht weer vol leven. Er is inkt, aquarelverf, gouaches, krijt, wax en houtskool. Allemaal van stenen, bomen, bloemen, planten, zaden en stuifmeel.

Hollandser kan het niet. Werken met de Varens, Den, Gulden Roede, Kamille, Boerenwormkruid, Berk, Lavendel, Stokrozen, Eik, Kastanje, Wouw, Vrouwenmantel, Salie, Meekrap, Klaprozen, Wilg, Druif, Fluitenkruid en nog veel en veel meer…

Kleuren van Moeder Natuur. Gebotteld tot Wilde Inkt. Om jouw hart te laten zingen.

Verfplanten plukken

In Nederland groeien heel veel oude inheemse verfplanten gewoon in de bermen, langs velden of aan de rand van het bos. Als je eenmaal weet wat je kunt gebruiken, gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Ook veel gewone bermplanten zijn geschikt om inkt of een verfbad van te maken.

Planten pluk ik nooit in beschermd gebied. Veel planten zijn zelf ook beschermd. Er groeit genoeg in openbare gebieden, langs de fietspaden, bermen, in het dorp en tussen de stoeptegels.

Let op! Wild plukken niet overal toegestaan. Verdiep je in lokale regelgeving voordat je besluit tot oogsten.

 

Kennisbank ‘Rondom kleur’

De overvloed van Nederlandse verfplanten ben ik aan het documenteren. Gedurende dit jaar verzamel ik hier een kennisbank vol informatie over planten, groeiwijzen, vind plaatsen en natuurlijk kleur mogelijkheden.

Meest gelezen
Nieuwe blogs
Sonja Tara

Wilde Inkt maker
Natuurkunstenaar
Duin Fluisteraar
Duurzame Vrouwelijke Ondernemer

#slowartmovement

info@sonja-tara.nl

Winkel

Basisset natuurlijke inkt en DIY pakketten om je eigen inkt te maken.

Instagram